Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER για το νομό ( 19/10/2010 )




Και η συμφωνία για τροποποίηση της μελέτης για τον εμπορευματικό σταθμό στο Μακρύγιαλο

6.5 Εκατομμύρια το ύψος της δημόσιας δαπάνης

Υπογράφηκε τη Δευτέρα η σύμβαση υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER για το νομό Πιερίας, η οποία προβλέπει 6,5 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη, με το ποσό να φθάνει τα 10.227.000 ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Προέδρου της Πιερικής Αναπτυξιακής. και νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Πιερικής Αναπτυξιακής και δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρισης του τοπικού Προγράμματος LEADER. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου με την υπογραφή του 4ου LEADER δίνεται διέξοδος για τον αγροτικό πληθυσμό ενώ συμπληρώνονται και δράσεις που θα βρουν εφαρμογή και σε ιδιώτες. «Επίσης είναι και το LEADER αλιείας ξεχωριστό, το οποίο αφορά Πύδνα, Μεθώνη, Κορινό και δράσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί ποτέ ως τώρα. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να πληροφορηθούν και να στηριχθούν από την Πιερική Αναπτυξιακή. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα από όσα εγκρίθηκαν».

Στη συνεδρίαση ενημερώθηκαν τα μέλη για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του τοπικού προγράμματος στα πλαίσια του άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 (ΠΑΑ)» μεταξύ της Πιερικής Αναπτυξιακής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Πιερίας αφορά 9 Δήμους (26 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 687,80 km2 και πληθυσμό 41.171 κατοίκους. Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα του Νομού Πιερίας ανέρχεται σε 6.550.000,00 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός, ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων, ανέρχεται σε 10.227.000,00 ευρώ, περίπου.

Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία ανταγωνιστικής τοπικής οικονομίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, ποιότητα και έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη των οικονομικών τομέων, τη διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής με όρους ποιότητας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ
Εν συνεχεία, ο κ. Χιονίδης υπογράμμισε ότι εδώ και 12 χρόνια μέσω της Πιερικής Αναπτυξιακής έχουν έρθει χρήματα και ανάπτυξη στην Πιερία, αναφέροντας πέραν των σημερινών υπογραφών τα 650.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για τρία χρόνια για το Φεστιβάλ Ολύμπου. «Μπαίνουν πολλές περιοχές για πρώτη φορά σε LEADER, ενώ ήδη υπάρχουν πάνω από 35 προτάσεις που κατατέθηκαν, συνόλου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη 70 επενδύσεις από το LEADER+ δουλεύουν στο νομό.
Πρόκειται για μια μέρα χαράς, αφού ο κόπος μας ευοδώνεται. Είμαστε στις πέντε πρώτες περιοχές στην απορρόφηση και περήφανοι που λειτουργούμε με τέτοιους όρους».

Η ανάπτυξη της στρατηγικής επίτευξης των γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος θα στηριχθεί στις επιμέρους πολιτικές ανάπτυξης των ειδικότερων τομέων του, όπως αγροτικού τουρισμού, αξιοποίησης τοπικών πόρων στο γεωργικό και μη γεωργικό τομέα, συμπληρωματικές υποστηρικτικές ενέργειες, δικτυώσεις, συνεργασίες, οι οποίες καθορίσθηκαν με βάση τις ανάγκες, τη δυναμική, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής παρέμβασης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τουρισμού, αυτές βρίσκουν γόνιμο έδαφος, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή, κυρίως εξαιτίας του Ολύμπου και των παραδοσιακών οικισμών του, είναι από τις πλέον γνωστές της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, το τοπικό πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και βελτίωσης της ποιότητας μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων,

Οι λοιποί δήμοι και τα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα που δεν χωροθετούνται στην περιοχή παρέμβασης LEADER στηρίζονται από τον Άξονα 3 του Π.Α.Α. και τον Άξονα 4 του «Ε.Π. Αλιεία».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Παρών στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Αιγινίου Βασίλης Κόντος δήλωσε ότι «η Πιερική Αναπτυξιακή στάθηκε για μια ακόμη φορά αντάξια. Τώρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες και να δραστηριοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

Για το σημαντικό αυτό θέμα τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης και Γραμματέας της Πιερικής Αναπτυξιακής, σημειώνοντας τη μεγάλη δουλειά που έγινε ώστε να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός. «Κάναμε μεγάλη περιοδεία σε όλους τους δυνητικούς επενδυτές και καταγράψαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό αναπτυξιακές ανάγκες. Πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα μας θα ανταποκριθούν παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Παρόντες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν οι:

Κόντος Βασίλειος, Αντιπρόεδρος Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Αιγινίου
Χατζηχριστοδούλου Ηλίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε Οικονομικά θέματα Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας
Τσιφοδήμος Αθανάσιος, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Λιτοχώρου
Σολοποτιάς Θωμάς, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Κολινδρού
Ντούρος Δημήτριος, Γραμματέας Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος Πολιτιστικού Σύλλογου Ράχης
Παπανικολάου Πέτρος, Μέλος Δ.Σ. Πιερικής Αναπτυξιακής και Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Πιερίας
Αρωνιάδης Διονύσιος, Μέλος Δ.Σ. Πιερικής Αναπτυξιακής και Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου 

Πηγή: www.olympio-bima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου