Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Πρώτο μέλημά μας, η Παιδεία

Συζήτηση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης στο στέκι πολιτών, πάροδος Βότση 5,   την προηγούμενη Τετάρτη. Η  ομιλία έγινε στα πλαίσια διοργάνωσης συζητήσεων για την κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού. Ομιλητής ήταν ο Παύλος Χαραμής Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ και συντονιστής ο Στάθης Συμεωνίδης. Στο ξεκίνημα της συζήτησης o συντονιστής της συζήτησης Στάθης Συμεωνίδης  σημείωσε την έλλειψη κάθε αντίδρασης εκ μέρους του Δήμου Κατερίνης για την μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων από το προβλεπόμενο 1.200.000 πέρυσι στις 400.000 ευρώ  αλλά ούτε για το γεγονός ότι σε επίπεδο Λυκείου έχουμε δεκάδες τμήματα με μαθητές από 25 μέχρι 30.
Στην ομιλία του ο κ. Χαραμής αναφέρθηκε στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης στην εκπαίδευση,  επιλογές οι οποίες ξεκινούν από υπαρκτά προβλήματα στη δημόσιο εκπαίδευση,  οι λύσεις που επιδιώκουν όμως έχουν σαν αποτέλεσμα τη είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία, με τη χρησιμοποίηση πολλές φορές των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, την διεύρυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση,  τον περιορισμό των ανθρωπιστικών σπουδών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές για την Παιδεία που θέλει να εφαρμόσει η κ. Διαμαντοπούλου πολιτικές που αποτελούν αυτούσια μεταφορά από την Αγγλία και τις ΗΠΑ,  πολιτικές που αποσκοπούσαν στη μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία,  την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την παιδεία,    την υπονόμευση της παιδείας σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
 Στη συζήτηση που ακολούθησε εκ μέρους των ομιλητών τέθηκε το θέμα της ανάγκης να διευρυνθεί το ενδιαφέρον των ΟΤΑ  στην Παιδεία και να μην περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση, το θέμα της ανάγκης να μην παρεμβαίνει η εκκλησία στα θέματα της Παιδείας, την ανάγκη ύπαρξης σχολείου το οποίο τόσο από  άποψη κατασκευής και λειτουργίας όσο και από άποψη διαπαιδαγώγησης θα είναι οικολογικό σχολείο, το πρόβλημα της στάσης πολλών εκπαιδευτικών που έχουν επιφυλάξεις για την παρέμβαση του Δήμου στα πλαίσια του ανοικτού στην κοινωνία  σχολείου, το πρόβλημα των μεγάλων δαπανών  των νοικοκυριών για φροντιστήρια, αλλά και του εξαντλητικού ωραρίου για τους μαθητές ( σχολείο – φροντιστήριο).  
Στην παρέμβασή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Μάντζιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου στην Παιδεία, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία σε ζητήματα παιδείας, κινητοποιώντας όλους τους παράγοντες της παιδείας, προωθώντας τη συνεργασία γονιών εκπαιδευτικών μαθητών και δήμου, διεκδικώντας  και διαθέτοντας  πόρους  για την παιδεία, παρεμβαίνοντας   για την  διαμόρφωση ενός κατάλληλου κοινωνικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Δήμου για την διαπαιδαγώγηση των νέων. Ακόμα με  την ουσιαστική συμμετοχή  του και  παραπέρα αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, (δημοτική επιτροπή παιδείας, σχολικές επιτροπές κλπ) την  παραπέρα ανάπτυξη υποδομών όπως η Δημοτικές βιβλιοθήκες οι σχολικές βιβλιοθήκες, η δια βίου μάθηση, η δημιουργική απασχόληση των  νέων.
Καταλήγοντας εκτίμησε ότι σήμερα εκ μέρους του Δήμου γίνονται ελάχιστα για την Παιδεία  που εξαντλούνται στο βάψιμο τις επισκευές και τον ευπρεπισμό των κτιρίων.
Διαβεβαίωσε ότι μπορούν να γίνουν   όλα τα παραπάνω αρκεί η Δημοτική Αρχή να έχει πρώτο μέλημά της την Παιδεία και να δράσει με όραμα και αποφασιστικότητα, και κλίνοντας  κάλεσε τους παρευρισκομένους να δώσουν τη μάχη των δημοτικών εκλογών για μια πραγματική αλλαγή στο Δήμο της Κατερίνης για τη νίκη του συνδυασμού  Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης.

Κατερίνη 3 / 10 /2010 
Το  Γραφείο Τύπου  
Πηγή: lefteria.blogspot.com



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου