Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Οικονομία ΜΙΚΡΟ-ΒΟΗΘΗΜΑ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου;

Πράσινο φως από την Τρόικα

Μικρό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, για το οποίο η τρόικα έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως, αναμένεται να ανακοινώσει πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου η κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό Γ.Παπαναδρέου αφού είχε προηγηθεί επεξεργασία από την ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, που επέμενε διά του επικεφαλής της Γιάννη Ραγκούση ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. 
Η ΤΡΟΙΚΑ

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ενέκρινε το μέτρο, μετά τις αναφορές της κυβέρνησης ότι οφείλει να στηρίξει κάποιες κοινωνικές ομάδες, που έχουν πληγεί από τα μέτρα, και μετά τις διαβεβαιώσεις ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα επηρέαζε στο ελάχιστο την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου.

Η επικρατέστερη εκδοχή

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το βοήθημα θα δοθεί στις επόμενες εβδομάδες με το σκεπτικό ότι θα ενισχυθούν ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών λόγω και των αυξημένων εξόδων στον οικογενειακό προϋπολογισμό που θα επιφέρει η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Η δεύτερη εκδοχή, την οποία υποστηρίζουν περισσότερο οικονομικοί παράγοντες της κυβέρνησης, είναι να χορηγηθεί γύρω στον Δεκέμβριο ίσως με τη μορφή επιδόματος, χωριστά όμως από τις συντάξεις και τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων.

Κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν την άμεση απόδοσή του, εκτιμούν ότι «σε περίπτωση που δοθεί το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με άλλες κοινωνικές ομάδες, δεδομένου ότι όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα».

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου των Οικονομικών αναφέρουν ότι «δύσκολα θα χορηγηθεί πριν από τον Δεκέμβριο» θεωρώντας ότι το πιο πιθανό είναι το συνολικό κονδύλι να προκύψει από τη β' δόση του επιδόματος αλληλεγγύης (που δεν χορηγήθηκε), ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Μην περιμένετε όμως κάτι θεαματικό, αφού από αυτά τα 500 εκατ. το πολύ να δοθεί το 1/5» εξηγούν. Πάντως άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι πιθανότατα να αναζητηθούν πόροι και από κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΟΑΕΔ. 

Πηγή: www.olympio-bima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου