Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

«Δεν μπορεί η αγορά να σηκώσει άλλο βάρος»

Αντίθετος στη νέα αύξηση του ΦΠΑ ο επιχειρηματικός κόσμος

Αντίθετοι σε τρίτη συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2010 είναι οι έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι τονίζουν πως ούτε οι καταναλωτές ούτε η αγορά έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το νέο οικονομικό βάρος.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει πως η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από τα νέα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ κι επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 13%.
Η έμμεση φορολογία και οι δημόσιες επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο.
Δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, εκτίμησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ.Μίχαλος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, και πρόσθεσε πως προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με «συντεχνίες».
«Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αναπτυξιακή δυναμική που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Αν υπάρξει παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει ανοχή πλέον», είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων.

Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων δήλωναν ότι αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ορισµένοι έλεγαν ότι η ενηµέρωση που είχαν ήταν ότι στα τρόφιµα θα υπήρχαν ορισµένες βασικές κατηγορίες που θα παρέµεναν στο 11%.

Η αύξηση του ΦΠΑ, με τον τρόπο που γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται είναι λάθος, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ειδικά τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η οικονομία. «Τέτοια μέτρα είναι σα χτύπημα κάτω από τη μέση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου