Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία μετρούν τα περισσότερα νέα κρούσματα του ιού του AIDS σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η UNICEF στη διεθνή διάσκεψη.
Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρα κατά της ασθένειας, υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα έναντι 900.000 το 2001.
Εξ αυτών το 80% είναι νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η πρωτοχρονιά του 2011 θα βρει, στις χειρότερα πληγείσες χώρες, 1 στα 5 παιδιά κάτω των 15 να είναι ορφανά λόγω του AIDS.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε τα τελευταία χρόνια σχεδόν το 700% και η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, οι νέοι που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι που εκδίδονται για να πάρουν τη δόση ναρκωτικών.
Ενδεικτικά:
Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν.
Ένας μέσος όρος της τάξεως των 33.000.000 ανθρώπων ζει έχοντας προσβληθεί από AIDS. Απ’ αυτούς, τα 2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Κατά προσέγγιση, 15.000.000 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους από AIDS.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Στους 10.652 ανέρχονται οι οροθετικοί στην Ελλάδα. Το 80,9% είναι άνδρες και το 18,7% γυναίκες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τo 2010 καταγράφηκαν 519 νέα κρούσματα εκ των οποίων 451 άνδρες και 68 γυναίκες.
Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 25 με 44 ετών.
Το 46,2% είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες, το 14,6 ετερόφυλοι άνδρες και γυναίκες και το 36,4% δεν δηλώνει τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Ελάχιστα τα περιστατικά AIDS στην Κύπρο
Μόνο το 0,1% του πληθυσμού της Κύπρου έχει νοσήσει με τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τις στατιστικές του Υπουργείου Υγείας, που σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται στα 640 περιστατικά.
Από το 1986 μέχρι το 2009, 640 άτομα είναι δηλωθέντα ότι πάσχουν από το AIDS.
Οι 327 είναι Κύπριοι και 264 είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλοδαποί. Από τα 327 άτομα που είναι Κύπριοι οι 284 είναι άντρες και 43 είναι γυναίκες.
Το 2009 έχουν εκδηλωθεί 38 νέα οροθετικά περιστατικά, από τα οποία 26 είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. Οι κύριοι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και επαφές 48%, οι ετεροφυλικές σχέσεις 44% και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το 96% των γυναικών και στο υπόλοιπο 8% η μετάδοση έγινε με διάφορους άλλους τρόπους: μολυσμένες ενέσεις, μετάγγιση αίματος, κ.λπ.
Συστράτευση όλων στη μάχη κατά του ΑIDS ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ
Κάλεσμα συστράτευσης απευθύνει στη διεθνή κοινότητα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. «Ας θέσουμε ως στόχο μας την επίτευξη των ‘τριών μηδέν’ -μηδέν νέες μολύνσεις HIV, μηδέν διακρίσεις και μηδέν θανάτους που σχετίζονται με το AIDS» αναφέρει στο μήνυμά του.
«To 2011 η επιδημία του AIDS θα κλείσει 30 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή αποτελεί την ευκαιρία να σκεφτούμε αλλά και να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας. Σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, το AIDS έχει προξενήσει ανείπωτη δυστυχία και θάνατο. Ωστόσο, μια άλλη ιστορία εκτυλίχτηκε αυτά τα χρόνια. Η ιστορία της παγκόσμιας κοινότητας που ενώνεται με πάθος για να αναλάβει δράση και να σώσει ζωές. Οι προσπάθειες αυτές κάνουν την πραγματική διαφορά σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και σημειώνει:
«Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη θεραπεία του HIV. Περισσότερες γυναίκες μπορούν πλέον να μη μολύνουν τα μωρά τους με τον ιό HIV. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους φορείς του HIV έχουν αρθεί σε πολλές χώρες, καθώς ο στιγματισμός, αν και αργά, υποχωρεί μπροστά στη συμπόνια και την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, «με τη δέσμευση και την αλληλεγγύη, το κίνημα αυτό βοηθά τον κόσμο να ξεπεράσει την επιδημία του AIDS».
Εκστρατεία ενημέρωσης από τους φαρμακοποιούς του Ρεθύμνου για το AIDS
Οι φαρμακοποιοί του Συλλόγου Ρεθύμνου από σήμερα 1η Δεκεμβρίου -ημέρα αφιερωμένη στην επαγρύπνηση κατά της εξάπλωσης του AIDS- θα είναι στη διάθεση του κοινού για την ενημέρωσή του, απέναντι σε θέματα που αφορούν το AIDS, αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εν γένει.
Τις μέρες αυτές μάλιστα, θα διανεμηθούν δωρεάν ενημερωτικά έντυπα και προφυλακτικά, χορηγία γνωστής κατασκευάστριας εταιρίας προφυλακτικών, την οποία ο φαρμακευτικός σύλλογος του νομού, ευχαριστεί όπως επίσης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), καθώς και τη Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης, του Υπουργείου Υγείας για το ενημερωτικό υλικό.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου: “Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό του σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς για το AIDS δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο, είναι η φύση του ιού τέτοια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί θεραπεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η συνεχή ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μην θεωρούν ότι πρόκειται πλέον για μια “ξεπερασμένη” ασθένεια. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών και του μητρικού γάλακτος. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Ο άνθρωπος από τη στιγμή που θα μολυνθεί από τον ιό μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσει τα συμπτώματα της νόσου περνάει χρονικό διάστημα συνήθως από δύο ως δέκα χρόνια. Επομένως είναι πολύ πιθανό κάποιος να είναι φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει, ενώ μπορεί να τον μεταδώσει από την πρώτη μέρα της μόλυνσής του.
Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS κάνοντας το τεστ των αντισωμάτων του ιού στο αίμα. Απαιτούνται συνήθως δύο με τρεις μήνες από τη στιγμή που κάποιος μολύνθηκε ως τη στιγμή που μπορούν να ανιχνευθούν τα αντισώματα”.

Πηγή: papaioannou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου