Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οι αντικειμενικές αξίες, σε πολλές περιοχές της Πιερίας, υπερβαίνουν ήδη εκείνες της αγοράς, δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηρακλής Τσιτλακίδης

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Πιερία, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Νομού μας. «Δεν θέλουμε η Πιερία να συνεχίσει να αποτελεί την αγελάδα η οποία αρμέγεται δυσανάλογα με τις δυνατότητές της και επιβαρύνεται φορολογικά», ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης. «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας προς οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην Πιερία, διότι πλέον η αγορά έχει προλάβει τις εξελίξεις», υποστήριξε ο κ. Τσιτλακίδης, σημειώνοντας πως με όλη την κρίση που υπάρχει στην αγορά των ακινήτων, σε πάμπολλες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν ήδη, εκείνες της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ, διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος στον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών, «αρκεί να υπάρξει ορθολογικοποίηση του όλου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς», κάτι που όπως είπε, δεν υπάρχει μετατρέποντας κάθε «επανακαθορισμό» σε ντε φάκτο αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
«Θέλουμε το πλαίσιο το οποίο διέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, να ακολουθεί αυτό το οποίο πραγματικά ισχύει στην αγορά και κυρίως να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για την Πιερία στις μεταβιβάσεις των ακινήτων», δήλωσε ο κ. Τσιτλακίδης, σημειώνοντας πως η Πιερία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και στο συγκεκριμένο θέμα όπως η υπόλοιπη Ελλάδα, αφού η εμπειρία από το παρελθόν, έχει δείξει ότι έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα από τη συγκεκριμένη πρακτική.
Στο νομό μας και σε αρκετές περιπτώσεις, ήδη, οι αντικειμενικές αξίες, υπερβαίνουν τις αγοραίες, αφού μεταχειρισμένα διαμερίσματα, πωλούνται σε πραγματικά χαμηλές τιμές, οι οποίες υπολείπονται των αντικειμενικών. «Για αυτές τις περιπτώσεις, είναι ανάγκη να υπάρξει ορθολογικοποίηση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ. «Υπάρχουν κατηγορίες ακινήτων των οποίων οι τιμές έχουν πτωτική πορεία» είπε, ζητώντας μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο να καθοριστούν και οι αντικειμενικές τους αξίες. «Δεν θέλουμε η Πιερία να συνεχίσει να αποτελεί την αγελάδα η οποία αρμέγεται δυσανάλογα με τις δυνατότητές της και επιβαρύνεται φορολογικά, δυσανάλογα με το εισόδημα που έχει, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Υπάρχουν κάποιες περιοχές της χώρας όπου η αγοραστική αξία ενός ακινήτου είναι 5.000 ευρώ το τμ και η αντικειμενική 2.500 ευρώ. Ας ξεκινήσουν από εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όχι μόνο δεν θα επιφέρει επιπλέον έσοδα για το κράτος, αλλά θα τα μειώσει.
Σχολιάζοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο Ηρακλής Τσιτλακίδης εκτίμησε ότι αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμη αντικίνητρο. «Αν εξαιρέσουμε την περίοδο πριν την αύξηση των αντικειμενικών, άρα πριν την 1/1/ όπου θα υπάρξει μια κίνηση από κάποιους που θα θελήσουν να προλάβουν την αύξηση, από εκεί και πέρα το επόμενο διάστημα συνήθως παγώνει η αγορά».
Ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ συμπλήρωσε ότι οι συνάδελφοί του επιθυμούν ομαλή ροή στην αγορά και όχι σκαμπανεβάσματα. «Τα σκαμπανεβάσματα τα έχουμε πληρώσει κατά το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τις επιπτώσεις που είχε η εναρμόνιση του ΦΠΑ στην οικοδομή και την έξαρση που προκάλεσε (μέχρι να επιβληθεί ο ΦΠΑ) στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στην πρωτοκόλλησή τους στις Πολεοδομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου