“μητέρα των μαχών” για τα κόμματα είναι η μάχη της επόμενης Κυριακής για την αιρετή περιφέρεια - ή μάλλον για το χρώμα του χάρτη. Ο ίδιος ο θεσμός και οι λειτουργίες του, καθώς και τα προγράμματα των συνδυασμών, παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα στους πολίτες που καλούνται να επιλέξουν τον πρώτο “μικρό πρωθυπουργό” της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” έδωσε την ευκαιρία στους υποψηφίους να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόκληση της αιρετής περιφέρειας και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Μια ευκαιρία που εν πολλοίς δεν αξιοποίησαν οι υποψήφιοι, επιλέγοντας να υιοθετήσουν ρητορική εθνικών εκλογών ή ακολουθώντας την οδό της αντιπαράθεσης.
makedonia
- Ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) σφυροκοπήθηκε με ερωτήσεις από τους αντιπάλους του, που υπενθύμιζαν ότι πρόκειται για υποψήφιο ο οποίος υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και άρα την πολιτική του μνημονίου. Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε στις εκλογές χαρακτήρα διλήμματος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κ. Μπόλαρης απέφυγε κάθε αναφορά σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, εμμένοντας στην πολιτική σημασία του “Καλλικράτη”. “Η αιρετή περιφέρεια δεν είναι απλώς ένας άλλος τρόπος διοίκησης, αλλά ένας νέος τρόπος ανάπτυξης. Ήρθα γιατί πιστεύω στον θεσμό” είπε και δεσμεύτηκε ότι θα είναι διεκδικητικός τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στην ΕΕ.
- Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (ΝΔ) εμφανίστηκε σίγουρος για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, γι’ αυτό και δεν έδειξε καν τη διάθεση να μπει στη διαδικασία αντεγκλήσεων με κανέναν (πλην του κ. Τρεμόπουλου με τον οποίο αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς). Στις τοποθετήσεις του υπερασπίστηκε το έργο του στη νομαρχία και προέβαλε το διεκδικητικό του προφίλ. Στην ερώτηση της “Μακεδονίας”, αλλά και του κ. Μπόλαρη, για το πόσο κοστίζει η υλοποίηση των προτάσεών του και από πού θα αντλήσει τα κονδύλια, σημείωσε απλώς πως “θα διεκδικήσουμε, όπως κάναμε με επιτυχία έως τώρα”. Η μόνιμη επωδός του επί καταγγελιών για κακοδιαχείριση ήταν “Απαντάμε μόνο στη δικαιοσύνη”, ενώ η ερμηνεία του για αυτές τις καταγγελίες ήταν ότι “με συκοφαντούν, διότι δεν έχουν επιχειρήματα”. Όπως τόνισε, “ασκούμε καλή διαχείριση, δεν χρωστάμε πουθενά, έχουμε περίσσευμα”.
- Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (ΚΚΕ) κινήθηκε στο ιδεολογικό πλαίσιο του ΚΚΕ, εστιάζοντας στην ανάγκη αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι “δεν υπάρχουν σοσιαλιστικοί παράδεισοι σε καπιταλιστικά καθεστώτα” όταν θίχτηκε το ζήτημα των περικοπών και των απολύσεων στην επιχείρηση “Τυποεκδοτική”, που ανήκει στο κόμμα. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ζήτημα της ανεργίας υποστηρίζοντας ότι πρόβλημα δεν είναι το κόστος του μεροκάματου αλλά η αδηφάγος κερδοφορία του κεφαλαίου, από το οποίο εξαρτάται η κυβέρνηση.
- Ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι “τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπεύθυνα και για τη χρεοκοπία της χώρας και για το ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία” και καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν συνδυασμούς που υποστηρίζονται από μικρά κόμματα, ακόμη και αν δεν πρόκειται για τον συνδυασμού του οποίου ηγείται. Δεν έλειψαν και οι αιχμές προς τον Π. Ψωμιάδη (την υποψηφιότητα του οποίου υποστήριζε μέχρι πρότινος και το κόμμα του), ενώ ο ίδιος αρνήθηκε επίσης ότι η υποψηφιότητά του, ως δεύτερη επιλογή του ΛΑΟΣ, “τσαλακώθηκε”. Σε γενικές γραμμές κινήθηκε στη σκληρή γραμμή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού περί μεταναστών και ονόματος των Σκοπίων.
- Ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) προέβαλε τις νίκες των κινημάτων πολιτών στη Θεσσαλονίκη (“αποτρέψαμε την οικοπεδοποίηση στους Μύλους του Αλλατίνη, μπλοκάραμε την υποθαλάσσια οδική αρτηρία”) και την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα (“αποτρέψαμε την κατασκευή των πλευρικών διοδίων στη Λεπτοκαρυά Πιερίας), ταυτίζοντας τον συνδυασμό του με αυτές τις κινήσεις. Επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του “Καλλικράτη” και εξέφρασε αμφιβολία ότι ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορεί να λειτουργήσει.
- Η Ασημίνα Ξηροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά) εμφανίστηκε υπέρμαχος του νέου θεσμού της αιρετής περιφέρειας ως μοχλού αποκέντρωσης, εάν “αγωνιστεί για να κερδίσει αρμοδιότητες και πόρους”. Εκτίμησε ότι τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν δεκάδες προγράμματα από την ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό, όπως είπε, τα προβλήματα αντί να λυθούν διογκώθηκαν. Αν και κινήθηκε στην αντιμνημονιακή λογική κράτησε χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα αυτοδιοίκησης.
- Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς κατά του Π. Ψωμιάδη, καλώντας τους πολίτες να καθαρίσουν την “κόπρο του Αυγεία” και να βάλουν τέλος στο μοντέλο κακοδιοίκησης στη νομαρχία, που απειλεί να επεκταθεί και στην περιφέρεια. Αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην υπόθεση των έργων που πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν ποτέ, επικαλούμενος και τις σχετικές έγγραφες βεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας, καθώς και στο θέμα της Κορώνειας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον σημερινό νομάρχη και υποψήφιο περιφερειάρχη. Εκτός των αντεγκλήσεών του με τον κ. Ψωμιάδη, αναφέρθηκε στο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης που πρεσβεύουν οι Οικολόγοι και τάχθηκε κατά του μνημονίου, χωρίς όμως να το κάνει σημαία του.
- Ο Γιάννης Κούτρας (Αντικαπιταλιστική Αριστερά) κινήθηκε στο πλαίσιο του κομματικού του χώρου, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ψήφο τιμωρίας που να καταδικάζει το μνημόνιο. Χαρακτήρισε τις εκλογές βαθιά πολιτικές, υποστήριξε ωστόσο ότι δεν έχει σημασία αν την επομένη ο χάρτης της χώρας θα είναι πράσινος ή μπλε, γιατί το χρώμα δεν θα καταδείξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου, και εκτίμησε ότι την ανατροπή θα την κάνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, μπλοκάροντας με τις κινητοποιήσεις τους το μνημόνιο και τις συνέπειές του.
Το debate συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ενώ οι υποψήφιοι δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους της “Μακεδονίας” Β
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου