Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Στα χαρακώµατα για τους µισθούς

Παζάρι στο παρά πέντε βρισκόταν σε εξέλιξη χθες µεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, µε επίκεντρο τις αντιρρήσεις της υπουργού Εργασίας, κ. Λούκας Κατσέλη, στην εφαρµογή της διάταξης του Μνηµονίου, σύµφωνα µε την οποία οι επιχειρησιακές συµβάσεις υπερισχύουντων κλαδικών.
Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δίνουν αµοιβές κάτω από τα προβλεπόµενα από τις κλαδικές συµβάσεις επίπεδα. Η κόντρα µεταξύ της κ. Κατσέλη και της τρόικας προκάλεσε «εµπλοκή, καθυστέρηση καιένταση» στις διαπραγµατεύσεις, σύµφωνα µε πηγή που συµµετείχε σ’ αυτές.

Το αποτέλεσµα ήταν να µην ολοκληρωθούν αυτές τοΣάββατο, όπως είχε προγραµµατιστεί αρχικώς, αλλά να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και ναχρειαστεί η παρέµβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προκειµένου να υπάρξει απεµπλοκή.

Χθεςτοαπόγευµαοκ.Γ. Παπανδρέου συναντήθηκεµε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,παρουσία και του συµβούλουτου, πρώην αντιπροέδρου τηςΕυρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζαςκ. Λουκά Παπαδήµου, και αφού ενηµερώθηκε για την πορεία των διαπραγµατεύσεων έδωσε – σύµφωνα µε πληροφορίες – το «πράσινο φως» στο υπουργείο Οικονοµικώννα συµφωνήσει µε την τρόικα στη βάση µιας συµβιβαστικής λύσης, η οποία θα κινείταιπάντως στη γενική κατεύθυνση της εφαρµογής του Μνηµονίου. Θα τίθενται, δηλαδή, κάποιες προϋποθέσεις προστασίας τωνεργαζοµένων, αλλά όχι τόσεςόσες ήθελε ηκ. Κατσέλη, επιδιώκοντας – σύµφωνα µε την τρόικα – την ουσιαστική ακύρωση της ενλόγω διάταξης του Μνηµονίου, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες από πηγές που συµµετείχαν στις διαπραγµατεύσεις αναφέρουν ότι η κόντρα µεταξύ της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας σιγόβραζε όλη τηνπροηγούµενη εβδοµάδα. Χαρακτηριστικά, στέλεχος της τρόικαςανέφερε σε οικονοµικό παράγοντα, µετον οποίο συζήτησε τοθέµα, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κτήµα της το Μνηµόνιο», µε την έννοια ότι ορισµένα στελέχη της, όπως η κ. Κατσέλη, εξακολουθούν να το πολεµούν, αντί να το στηρίζουν. Το χθεσινό άρθρο της υπουργού Εργασίαςστην εφηµερίδα «Το Βήµα», που δηµοσιεύτηκε µε τίτλο «Γιατί λέω “όχι” στο ∆ΝΤ», κλιµάκωσε την ένταση καθώς τα στελέχη της τρόικαςθεώρησαν ότι δυναµίτισε τις διαπραγµατεύσεις και τους αφαίρεσε την όποια δυνατότητα συµβιβασµού. Το αποτέλεσµα, µάλιστα, ήταν να σκληρύνουν τη στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου