Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ερώτηση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μεταξύ αυτών και του Γιάννη Αμοιρίδη


Ερώτηση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μεταξύ αυτών και του Γιάννη Αμοιρίδη



Α.Π. 5746/1.11.2010
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: τους κ.κ. Υπουργούς
1) Υγείας, Διατροφής και Άθλησης
2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων




ΘΕΜΑ: Πλήγμα για τους έλληνες παραγωγούς καπνών ανατολικού τύπου εάν υιοθετηθούν μέτρα απαγόρευσης των συστατικών στα τσιγάρα από την Ε.Ε. και τον Π.Ο.Υ.


Με αφορμή την πρόθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προτείνει την απαγόρευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι (τύπου blend) στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών της Συνθήκης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, καταθέσαμε ερώτηση, στις 7 Μαΐου 2010, προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους που θα προκύψουν αφενός για τους σκληρά χειμαζόμενους 15.000 Έλληνες καπνοκαλλιεργητές – αφού για την παρασκευή τσιγάρων με αμερικανικό χαρμάνι (American Blended) χρησιμοποιούνται, κατά βάση, τα ακριβά και εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου (Μπασμάς, Κατερίνη, Ελασσόνα, Καμπά-Κουλάκ) – αφετέρου για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, αν τελικώς υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές στη Διάσκεψη των Μερών του Π.Ο.Υ. που θα πραγματοποιηθεί στην Ουρουγουάη στις 15 – 20 Νοεμβρίου 2010.
Οι ανησυχίες μας αυτές επιτείνονται από τη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την απαγόρευση συστατικών στην υπό αναθεώρηση Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (2001/37/ΕΚ), όπως αυτό διατυπώνεται σε ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπο της Ε.Ε. για δημόσια διαβούλευση.
Έχοντας δε υπόψη μας ότι όλα τα τσιγάρα είναι βλαπτικά στην υγεία, είτε περιέχουν συστατικά (τύπου blend) είτε όχι (τύπου Virginia) και δεδομένου ότι τα τσιγάρα τύπου blend αντιστοιχούν στο 91% της συνολικής αγοράς τσιγάρων στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις συνιστούν δογματισμό γιατί δεν εδράζονται σε επιστημονικά δεδομένα, οδηγώντας σε ευθεία παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία, ενώ ευνοούνται οι παραγωγοί προϊόντων καπνού τύπου Virginia εις βάρος των παραγωγών προϊόντων καπνού τύπου blend (στους οποίους περιλαμβάνονται οι καπνοκαλλιεργητές της χώρας μας).
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση των καλλιεργητών καπνών ανατολικού τύπου και μπέρλεϊ ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας υπογραφές σε ψήφισμα της Παγκόσμιας Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών καταγγέλλοντας την πρόθεση του Π.Ο.Υ. να απαγορεύσει τη χρήση συστατικών στα προϊόντα καπνού.
Επειδή δε επίκειται η Διάσκεψη των Μερών του Π.Ο.Υ. στις 15 – 20 Νοεμβρίου 2010 και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση, δια των αρμοδίων Υπουργείων, θα κληθεί να λάβει θέση.

Επειδή η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Αναδυόμενους και Πρόσφατα Ταυτοποιημένους Κινδύνους (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα μελέτης που της ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι τα συστατικά αυξάνουν την εθιστικότητα των προϊόντων καπνού, καθώς και ότι δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα ως προς τον ρόλο που παίζουν τα συστατικά στο να καταστήσουν ελκυστικά τα προϊόντα καπνού.



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας, Διατροφής & Άθλησης
και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Θα αντιταχθούν τα αρμόδια Υπουργεία στην απαγόρευση των συστατικών στα τσιγάρα τόσο στο πλαίσιο του Π.Ο.Υ. όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεδομένου ότι αυτού του είδους οι απαγορεύσεις δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα ούτε προάγουν τη δημόσια υγεία, αλλά, αντίθετα, πλήττουν τα συμφέροντα και το μέλλον των ήδη βαρέως δοκιμαζόμενων 15.000 Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών και των 40.000 και πλέον επίσης πληττομένων λιανοπωλητών καπνικών προϊόντων;
2. Θα ζητήσουν ρητώς από την Ε.Ε. και τον Π.Ο.Υ. να διαγραφεί κάθε αναφορά στις κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού που να απαγορεύει τη χρήση συστατικών/πρόσθετων στα προϊόντα καπνού με βάση την υποκειμενική έννοια της ελκυστικότητας, εάν δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση;
3. Θα ζητήσει από την Ε.Ε. και τον Π.Ο.Υ. να γίνουν σεβαστές οι αρχές της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι, αν υιοθετηθεί η απαγόρευση των συστατικών στα προϊόντα καπνού, θα πληγούν αδικαιολόγητα και ανεπανόρθωτα οι Έλληνες παραγωγοί καπνών ανατολικού τύπου και οι εξαγωγές τους, ενώ παράλληλα θα ευνοηθούν οι παραγωγοί καπνών τύπου Virginia και οι παρασκευαστές προϊόντων καπνού Virginia.





Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου