Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

«Οι Σοσιαλιστές επιβίωσαν εν µέσω δυσαρέσκειας» Τι έγραψαν τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογική αναµέτρηση

Στην ανακούφιση των διεθνών αγορών από την αποφυγή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα επικέντρωναν χθες οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων από την Αθήνα, αλλά και ο ξένος Τύπος.

«Οι χρηµαταγορές χαιρέτισαν µε ανακούφιση την απόφαση του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να µην προκηρύξει πρόωρες εκλογές» µετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ, ενώ, σύµφωνα µε το Ασοσιέιτεντ Πρες, «οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές κέρδισαν µικρό προβάδισµα που δεν είναι εντυπωσιακό, όµως είναι αρκετό για να αποµακρύνει το φάσµα των πρόωρων γενικών εκλογών και της παρατεταµένης αστάθειας».

«Οι φόβοι για εκλογές διαλύονται αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τα σχέδια του Παπανδρέου για τη διάσωση της οικονοµίας», γράφουν σε ανταπόκρισή τους από τη Αθήνα οι «Τάιµς» του Λονδίνου.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφηµερίδας επισηµαίνει πάντως τα υψηλά ποσοστά αποχής, ιδιαίτερα µεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας πως «αντανακλά µια γενική απογοήτευση από την πολιτική εν µέσω αυξανόµενης ανεργίας».

«Οι Σοσιαλιστές διατηρούν την εξουσία στις ελληνικές εκλογές», ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Σύµφωνα µε την αµερικανική εφηµερίδα, «η κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει µιας σηµαντικής δοκιµασίας για τη δηµοτικότητά της, ακόµη και εν µέσω ευρείας δυσαρέσκειας λόγω των οικονοµικών µεταρρυθµίσεών της και παρά τη µεγάλη αποχή». Η ισπανική «Ελ Παΐς» υπογράµµισε επίσης στο χθεσινό φύλλο της το προβάδισµα του ΠΑΣΟΚ, επισηµαίνοντας πάντως και αυτή ότι «η ψήφος διαµαρτυρίας επικεντρώθηκε στην αποχή, η οποία υπερέβη το 40%». Η γαλλική «Λε Μοντ» αναφέρθηκε στον «χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος για τα κυβερνητικά µέτρα λιτότητας» που είχαν οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές και πρόβαλε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρη εκλογική αναµέτρηση.

Ο γερµανικός Τύπος διαπίστωνε χθες ότι το αποτέλεσµα των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγµα για τονΠαπανδρέου», σηµειώνοντας πάντως ότι το κυβερνών κόµµα διατήρησε την πρώτη θέση. Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» εκτιµά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον Πρωθυπουργό, καθώς η αναµέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόµετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώµατος έναντι του προγράµµατος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης. Στην Αυστρία, η ανταπόκριση της εφηµερίδας «Ντερ Στάνταρντ» έφερε τίτλο «Νίκη των ελλήνων Σοσιαλιστών σε περιφερειακές εκλογές». Η εφηµερίδα επεσήµανε πως το αποτέλεσµα αποτρέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά τόνισε επίσης πως η µικρή συµµετοχή αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων από τους πολιτικούς τους.

Στη γειτονική Βουλγαρία, τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα ερµήνευσαν τα αποτελέσµατα των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών ως ένδειξη πολιτικής ωριµότητας και ως πίστωση εµπιστοσύνης των εκλογέων στις δύσκολες αλλά αναπόφευκτες για την οικονοµική σταθεροποίηση της Ελλάδας µεταρρυθµίσεις. Ταυτόχρονα χαρακτήρισαν την ασυνήθιστα µεγάλη για την ελληνική πολιτική παράδοση αποχή των ψηφοφόρων ιδιόµορφη «ψήφο διαµαρτυρίας» εναντίον της σκληρής δηµοσιονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΡΩΥΤΕΡ

«Οι χρηµαταγορές είδαν µε ανακούφιση την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να µην προκηρύξει εκλογές»
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου