Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες απολύσεις ζητά η τρόικα - Το δίλημμα επιστρέφει στον κ. Παπανδρέου

Οι «τροϊκανοί» έρχονται με άγριες διαθέσεις, θέλουν αυτήν τη φορά το αίμα να ρεύσει στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα απαιτήσουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και θα απειλήσουν με διακοπή της τρίτης δόσης αν ο χαμένος στο διάστημα υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αρνηθεί το θέλημά τους.

Βαραίνει σταθερά η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα, χαμηλά βαρομετρικά καταγράφονται στα κόμματα, καθώς τα κοινωνικά σύννεφα πυκνώνουν και οι ανίερες συμμαχίες φανερώνουν το πρόβλημα ενός συστήματος κλονισμένου, που μόλις τελειώσει τον κύκλο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα έλθει αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Ήδη στην κυβέρνηση προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επώδυνη επαφή με την τρόικα, που αυτή τη φορά θα μοιάζει με βιασμό, παρά με οτιδήποτε άλλο.



Οι «τροϊκανοί» έρχονται με άγριες διαθέσεις, θέλουν αυτή τη φορά το αίμα να ρεύσει στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα απαιτήσουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και θα απειλήσουν με διακοπή της τρίτης δόσης αν ο χαμένος στο διάστημα υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αρνηθεί το θέλημά τους.

Εν όψει αυτής της επαφής ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει την αυριανή μέρα σε σχετικές συσκέψεις με όλο το επιτελείο του και με συμμετοχή υπουργών, συμβούλων και όλων όσων έχουν σχέση με το αντικείμενο και μπορούν να προσφέρουν χείρα βοηθείας. Το δίλημμα αυτή τη φορά θα τεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα κινηθεί και πάλι σε πολιτικές σοκ ή θα το παίξει ήρωας και να πέσει δήθεν μαχόμενος έναντι της ανεξαρτησίας που έχει προ πολλού χαθεί;

Το δίλημμα του κ. Παπανδρέου αυτή τη φορά είναι πολύ βαρύ. Θα του ζητηθούν μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είναι αυτό κάτι που δεν παλεύεται στις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που λένε να τελειώνουμε, να αποδεχθεί δηλαδή ο κ. Παπανδρέου πολιτικές σοκ και ότι είναι να γίνει ας γίνει. Ουσιαστικά λένε να αποδεχθεί η κυβέρνηση ένα πλαίσιο κοινωνικών συγκρούσεων για την υποτιθέμενη σωτηρία της χώρας και να δώσει μάχη απέναντι σε όλους.

Μόνο έτσι πιστεύουν ότι θα λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Θα κληθούν όλοι να τοποθετηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τα πράγματα από Δευτέρα μπορεί να πάρουν άλλο δρόμο.

Ήδη στα πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός, στην Πάτρα έχουν καταληφθεί 10 σχολές, στα Εξάρχεια ετοιμάζονται για την ετήσια σύγκρουση του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη και δεν είναι απίθανο η Αθήνα να μεταβληθεί εύκολα σε πεδίο συγκρούσεων.

Ίσως για ορισμένους της κυνικής και τυχοδιωκτικής σχολής να είναι επιθυμητή μια κατάσταση αναταραχής, να ταιριάζει στα σχέδια τους και να επιτρέπει το ξεκαθάρισμα. Απλώς αγνοούν ότι στην περίπτωση αυτή θα απελευθερωθούν οι πάντες και δεν είναι απίθανο σε αυτές τις συνθήκες αμφισβήτησης να γίνει χαμός... Να επι

κρατήσει το χάος και οι όποιες λύσεις να χαθούν μονομιάς.
www.insideinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου