Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Θετική ψήφο ζητά ο Νίκος Μηλιώτης για τις εκλογές της Κυριακής: «Να κριθώ από την 35ετή παρουσία μου»

Μετά από την επιθετική του παρουσία στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στον «Πολίτη», σήμερα ο ο κ. Νίκος Μηλιώτης μιλά και για τις προτάσεις του για το αύριο. Καυτηριάζει και πάλι στοιχεία που θεωρεί ως λάθη του του κ. Σάββα Χιονίδη, όμως αναλύει και τη δική του προσέγγιση σχετικά με τον νέο Δήμο και το πως θα διοικήσει, εφόσον εκλεγεί. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης κλείνει τη συνέντευξή του ζητώντας από τους πολίτες «θετική ψήφο», τονίζοντας ότι επιθυμεί να κριθεί για τα 35 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική και το επιχειρείν.

Η δημοτική αρχή δηλώνει ευτυχής για τις παρεμβάσεις που έκανε για το κυκλοφοριακό της πόλης, με τις διανοίξεις οδών, τις αλλαγές πορείας και τους κυκλικούς κόμβους. Εσείς θεωρείτε ότι αυτά τα έργα δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού; Θα τα καταργήσετε αν εκλεγείτε;
- «Αν δηλώνει ευτυχής τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να το εξετάσουν ειδικοί επιστήμονες.
Εκπλήσσομαι για την ευτυχία του και λυπάμαι για τη δυστυχία που αφήνει στις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν ασφαλή πεζοδρόμια.
Λυπάμαι για τη δυστυχία που προσφέρει εκθέτοντας τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο για να περάσουν από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Λυπάμαι για τους ασθενείς που καθυστερούν στους κυκλικούς κόμβους για το νέο νοσοκομείο. Λυπάμαι τους μαθητές που κινδυνεύουν για να πάνε στα σχολεία τους όσοι έχουν καλά σχολεία γιατί τα περισσότερα είναι ανασφαλή και ακατάλληλα. Λυπάμαι για τους επαγγελματίες που βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται. Λυπάμαι για τους οδηγούς που δεν έχουν που να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους. Λυπάμαι για τους ποδηλάτες που δεν έχουν ποδηλατοδρόμους, παρά τις υποσχέσεις από το 2006 ακόμα... Λυπάμαι τους μαθητές που δεν έχουν ελευθέρας με το ΚΤΕΛ. Γίνεται να δηλώνει ευτυχής με τη δυστυχία που δημιουργεί; Είναι παράδοξο!
Μπορεί να είναι όμως ευτυχής για τους λίγους που αναλαμβάνουν εργολαβίες με απευθείας αναθέσεις και για την οικογενειοκρατία που εγκαθίδρυσε στο Δήμο.
Εμείς θα επανεξετάσουμε το κυκλοφοριακό, που καμιά σχέση δεν έχει με ό,τι είχε προτείνει το ΑΠΘ, θα κρατήσουμε ότι είναι θετικό και θα ανασχεδιάσουμε ό,τι δυσκολεύει την κυκλοφορία στην πόλη και θα συμπεριλάβουμε και τις νέες περιοχές των Δήμων που καταργήθηκαν και εντάχθηκαν στο Νέο Μεγάλο Δήμο της Κατερίνης.


Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Χιονίδη για την επέκτασή του και τα ωφέλη της προς τους πολίτες και τον Δήμο;
- «Το νέο ΓΠΣ είναι ευπρόσδεκτο από εμάς. Άλλωστε, ξεκίνησε να σχεδιάζεται από την εποχή Αμοιρίδη. Σίγουρα έχει οφέλη και δημιουργεί «υπεραξία» για τους πολίτες και όσους έχουν οικόπεδα στις «νησίδες» που εντάσσονται. Όμως θα πρέπει να δούμε πως θα προκύψουν και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Θα εξετάσουμε με πολλή προσοχή το σχέδιο και θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν. Πρέπει όμως να δούμε και τον ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό του Νέου Δήμου, των νέων περιοχών που ενώθηκαν με τον Καλλικράτη. «Πρέπει να έχουν κι αυτοί στον ήλιο μοίρα». Και όχι μόνο πολεοδομικό αλλά και κυκλοφοριακό και μεταφορικό και για την παιδεία, την υγεία και τον τουρισμό, και τον πολιτισμό. Είναι πλέον συνδημότες και όχι φτωχοί συγγενείς».

Αν σας φέρναμε απέναντι σε 100 δημότες της Κατερίνης και είχατε 3 λεπτά για να τους πείσετε ότι πρέπει να σας εμπιστευτούν την ψήφο τους, ποια θα ήταν τα 5 σύντομα και ξεκάθαρα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσατε για να επιτύχετε αυτόν τον σκοπό;
- «Για να έχουμε Ισχυρό δήμο σε γερά θεμέλια, πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Έναν καλύτερο δήμο. Ένα δήμο μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό, κυρίως όμως ένα δήμο με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με Δέσμευση, Δουλειά, Διαφάνεια, Λογοδοσία, Εμπιστοσύνη.
Τώρα μπορούμε να συνθέσουμε το μεγάλο δήμο των 85.000 από το βουνό μέχρι τη θάλασσα και μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης αφήνοντας πίσω χαμένες ευκαιρίες και νοοτροπίες του χθες. Μπορούμε να δώσουμε ταυτότητα στο δήμο μας και ταυτόχρονα πνοή στις τοπικές κοινωνίες και στα χωριά μας.
Δεσμεύομαι να δουλέψω για ένα δήμο ανοιχτό στους πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν λόγο και γνώση για όλα.
Δεσμεύομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να φτιάξουμε το δήμο που θέλουμε και μας αξίζει να ζούμε.
Δεσμεύομαι να τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών βάζοντας τα θεμέλια για ένα δήμο πρότυπο-παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Μαζί μπορούμε και μας αξίζει!

Μέχρι σήμερα δεν έχετε παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα, τηρώντας τη γραμμή ότι «καλύτερα να πούμε λιγότερα και να κάνουμε περισσότερα». Αν δεχτούμε ότι ο Καλλικράτης απαιτεί χρόνο για την οργάνωση του Δήμου αλλά και ότι τα χρέη ανέρχονται στο ύψος που τα υπολογίζετε εσείς, μπορείτε να μας μιλήσετε για 5 έργα που θα βάλετε ως προτεραιότητα, αν εκλεγείτε Δήμαρχος;
- «Έχουμε πρόγραμμα φιλόδοξο, καινοτόμο, ανατρεπτικό, αναπτυξιακό και μακρόπνοο που βάζει γερά θεμέλια στο νέο μας Δήμο. Απλά δεν θα σπαταλήσουμε χρήματα για να σκορπιστούν πολυτελή και πολυσέλιδα φυλλάδια δεξιά-αριστερά που απλά και μόνο θα επιβαρύνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και προβάλλουμε τις θέσεις μας ηλεκτρονικά. Πρώτα αναδιοργανώνουμε το Νέο Δήμο με οδηγό τον Καλλικράτη, φτιάχνουμε νέο οργανισμό, δημιουργούμε νέες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη και μετά πάμε στα έργα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό που θα χρειαστεί είναι λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν. Άλλωστε κάνουμε τόση υπομονή καθημερινά, χρόνια τώρα! Δεν υποσχόμαστε τίποτε περισσότερο απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν πολλά. Οι πολίτες με γνωρίζουν. Ξέρουν ποιος είμαι. Δεν είμαι των λόγων, αλλά των έργων. Δεν είμαι αλαζόνας και υπερόπτης. «Ακούμε και το βοσκό» που έλεγε και ο Αριστοτέλης. Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η εργατικότητα, το μέτρο και η σοβαρότητα, η συνέπεια, η ηθική και η αποτελεσματικότητα. Και πάνω απ’ όλα πιστεύω στους ανθρώπους. Για μένα, απέναντι στις ευκαιρίες όλοι πρέπει να είναι ίσοι και όχι κάποιοι «πιο ίσοι από τους άλλους».
Επιπλέον, θέλω να σας επισημάνω ότι έχω δίπλα μου μια ομάδα ικανών και έμπειρων ανθρώπων που όλοι μαζί, σχεδιάσαμε τις προτάσεις μας και τις καταθέτουμε στους πολίτες για αξιολόγηση. Φτιάξαμε τους άξονες στους οποίους κινούμαστε για να δημιουργήσουμε και ταυτόχρονα να δώσουμε πνοή στις τοπικές κοινωνίες και στα χωριά μας.

Πολλές φορές ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις του επικεφαλής μπορεί να εκμηδενιστούν αν η επιτελική του ομάδα δεν είναι ικανή να ακολουθήσει την πορεία που αυτός θα επιλέξει. Εσείς θεωρείτε ότι έχετε καλύτερη ομάδα συνεργατών από αυτή του κ. Χιονίδη; Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες σας στη διοίκηση του Δήμου;
- «Όπως είπα και προηγούμενα, έχω δίπλα μου μια μεγάλη ομάδα άξιων ανθρώπων. Κάποιοι θα καταφέρουν να εκλεγούν και κάποιοι όχι, εκ των πραγμάτων. Ο λαός του μεγάλου δήμου της Κατερίνης θα επιλέξει με τη σταυροδοσία της Κυριακής 7 Νοέμβρη, ποιοι θα είναι στην «επιτελική ομάδα». Αλλά και αυτοί που δεν θα εκλεγούν θα έχουν λόγο και συμμετοχή.
Μα πάνω από όλα, θα συνεργαζόμαστε και θα εμπιστευόμαστε τους εργαζόμενους στο Δήμο. Ο νέος μεγάλος δήμος, έχει πολλούς ικανούς και εργατικούς υπαλλήλους. Με ένα νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τις ανάλογες Διευθύνσεις Υπηρεσιών θα προχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το εργατικό δυναμικό.
Θεωρώ ότι έχω άριστη ομάδα συνεργατών. Η ομάδα του απερχόμενου δημάρχου, όπως την εννοείτε, δεν υπήρξε ποτέ. Έφερε μια δική του ομάδα απ’ έξω και με χαρακτηριστικά «Οικογένειας» και «ημετέρων λίγων» έφτιαξε ένα «Σύστημα». Αυτή η ομάδα, οδήγησε με «ηγέτη» τον απερχόμενο δήμαρχο, τον δήμο Κατερίνης στην υπερχρέωση και στην απαξίωση των πάντων. Αυτή την ομάδα πληρώνουμε τώρα και θα πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμα. Το χρέος είναι δυσβάσταχτο».

Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του Χρήστου Καραφουλίδη; Θεωρείτε ότι είναι ανταγωνιστική προς τη δική σας;
- «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τον συνυποψήφιό μου».

Θεωρείτε τις εκλογές αυτές πρωτίστως πολιτικές; Αυτοδιοικητικές; Προσωπικές; (με την έννοια της απευθείας σύγκρισης των προσώπων των υποψηφίων Δημάρχων)
- «Όλες οι εκλογές είναι πολιτικές και αυτοδιοικητικές σε ό,τι αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες Από τη μεταπολίτευση του 1974 και εδώ, έτσι ήταν, και σήμερα ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι πιο σημαντικό με τις νέες δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης και που δεν έχουν εμπεδωθεί επαρκώς από τους πολίτες. Σίγουρα τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Εδώ αναμετρούνται προτάσεις, ιδέες, προσωπικότητες, θέσεις, στάσεις ζωής και η εν γένει συμπεριφορά και διαδρομή του καθενός από εμάς».

Λέτε συχνά ότι ο καθένας μπορεί να σας κρίνει από την παρουσία σας στα κοινά όλα αυτά τα χρόνια. Δώστε μας 5 σημεία αναφοράς στην πορεία αυτή, που εσείς εκτιμάτε ότι αποτελούν το μεγάλο σας πλεονέκτημα.
- «Τα ξέρουν οι πολίτες αλλά αφού επιμένετε, αν και μου είναι δύσκολο να μιλήσω για μένα, θα σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς που ζητάτε. Υπήρξα όλη μου τη ζωή έντιμος, ηθικός, αξιόπιστος, εργατικός και οραματιστής. Πιστεύω στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
· Ήμουν Πρόεδρος στο χωριό μου, το Μοσχοχώρι Πιερίας.
· Υπήρξα Νομαρχιακός Σύμβουλος Πιερίας. Μέλος στο Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Ήμουν Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας.
· Είμαι Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας επί 11 συναπτά έτη.
· Είμαι επιχειρηματίας, κατασκευαστής δημοσίων και ιδιωτικών έργων εδώ και 35 χρόνια.
· Έχω αφήσει τη σφραγίδα μου και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, όσον αφορά την ποιότητα των έργων και την άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες, τους προμηθευτές και το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Ασχολούμαι με τα κοινά από τότε τα νεανικά μου χρόνια. Πάντα ένιωθα να πηγάζει από μέσα μου η ανάγκη για προσφορά. Υπήρξα πάντα εθελοντής στην πρώτη γραμμή και ενεργός πολίτης. Και σήμερα με συσσωρευμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία θέτω εαυτόν στην «υπηρεσία» του νέου δήμου Κατερίνης, ζητώ να με κρίνουν από την 35ετή παρουσία μου. Οι πολίτες αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα αξιολογήσουν και θα κάνουν την επιλογή τους. Θα με κρίνουν και θα αποφασίσουν.

Σας ευχαριστώ θερμά».

politispierias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου