Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τοπικές Γ. Aμοιρίδης: "Να γίνει σημείο αναφοράς ο Όλυμπος"

Στις δυνατότητες που ανοίγονται για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας, από την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου, αναφέρθηκε σε ομιλία του επί του νομοσχεδίου με θέμα χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, πράσινο ταμείο, κύρωση δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις, ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης.

Ειδική αναφορά υπήρξε από τον βουλευτή Πιερίας στον Όλυμπο και στη μελέτη από τα «Global Grants» για την ανάδειξη της περιοχής και των προϊόντων της. «Υπάρχει πρόταση όλα τα προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής να λέγονται «Όλυμπος», είτε αυτά είναι αγροτικά, είτε τουριστικά, είτε σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες όπως η μεταφορές», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη δράση μπορεί να είναι από τις πρώτες που θα χρηματοδοτηθούν από το «πράσινο ταμείο», ώστε να αποκτήσει «σημείο αναφοράς» η όλη προσπάθεια. «Ο Όλυμπος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Χρόνια παλεύουμε να υπάρξει ένας ξεχωριστός σχεδιασμός για να αναδείξουμε μέσα από αυτόν τη φυσιογνωμία του, την ιστορικότητα του και παράλληλα να αναπτυχθεί και η ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Αμοιρίδης.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη η Υπουργός Περιβάλλοντος Τάνια Μπιρμπίλη, η οποία αποδέχθηκε την πρόταση.

Σχολιάζοντας γενικότερα τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου, ο βουλευτής Πιερίας είπε οτι μπορεί να πετύχει και να αλλάξει πολλά πράγματα στην περιφέρεια, αρκεί τα κονδύλια να διαχέονται σε όλες τις περιοχές βάση των πραγματικών αναγκών. «Να μη δούμε περιπτώσεις χρηματοδότησης όπως με το ΕΤΕΡΠΣ όπου τα χρήματα από το ταμείο κατευθύνονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένους ανθρώπους και σε έργα τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με όσα έπρεπε και μπορούσε να χρηματοδοτήσει το ταμείο.» Ρυθμίσεις χρεών ΕΛΓΑ

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προωθήθηκε και η νομοθετική ρύθμιση για την ανάληψη των χρεών του ΕΛΓΑ από το Κράτος. Ο κ. Αμοιρίδης, υποστήριξε οτι θα πρέπει να δοθεί τέλος από τον ΕΛΓΑ σε επιλεκτικές αποζημιώσεις λόγω «σχέσεων» και όλες να γίνονται με βάση τις πραγματικές καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

«Έχουμε παρατηρήσει οτι για τις ίδιες καταστροφές καλλιεργειών, άλλες περιοχές αποζημιώνονται και άλλες όχι», είπε ο κ. Αμοιρίδης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποζημίωση των καλλιεργειών για το Θρίπα, όπου κάποιες περιοχές αποζημιώθηκαν και κάποιες άλλες όχι.

Ο βουλευτής Πιερίας, εκτίμησε οτι οι αποζημιώσεις πρέπει να γίνονται με απόλυτα ορθολογικό τρόπο, ώστε να στηρίζονται περιοχές και προσπάθειες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

«Οι κερασοπαραγωγοί στη Ράχη έλαβαν κάθε αντιχαλαζική προστασία, επένδυσαν για να σκεπάσουν τα κεράσια και φέτος φύσηξε αέρας, μετά από τριάντα χρόνια, και τα κατέστρεψε.

Αυτοί δικαιούνταν αποζημίωσης και όχι κάποιοι άλλοι που κάθε χρόνο παθαίνουν ζημιά από την ίδια αιτία, χωρίς να έχουν λάβει το παραμικρό μέτρο προφύλαξης», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου