Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η πτώση των Media: «Έγχρωμη TV ασπρόμαυρη ζωή»

Οι δραματικού χαρακτήρα ανακοινώσεις των στελεχών του Mega, για περιορισμένα διαφημιστικά έσοδα κατά 50% και για γενικευμένες περικοπές στην παραγωγή προγραμμάτων, σίριαλ, τηλεπαιχνιδιών και των δημοφιλών τελευταίως εκπομπών μαγειρικής, δείχνουν ότι η κρίση έχει εισβάλει για τα καλά στον μιντιακό χώρο και απειλεί σοβαρά τους επί είκοσι χρόνια κυρίαρχους της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Γίνεται φανερό πλέον ότι δεν είναι μόνο το ALTER, αλλά όλα τα κανάλια και συνολικά τα παραδοσιακά μίντια που πλήττονται από την κρίση και κινδυνεύουν αν δεν λάβουν γρήγορα μέτρα να αντιμετωπίσουν την άρνηση των Τραπεζών και να βρεθούν απέναντι σε σκληρά διλήμματα, να κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ατιμωτική πτώχευση ή σε μια εξίσου ατιμωτική εξαγορά για ένα κομμάτι ψωμί.

Είχαν οι μιντιάρχες την ευκαιρία με τα τόσα κέρδη που αποκόμισαν τα τελευταία είκοσι χρόνια να έχουν ασφαλίσει τις επιχειρήσεις τους, να έχουν φροντίσει για τις δύσκολες μέρες που θα έρχονταν, αλλά είχαν το νου τους στον προσωπικό πλουτισμό, στο πολιτικό παίγνιο και στην σαχλοπαραγωγή από την οποία έβγαζαν και άλλα κέρδη, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα το πρώτο που κάνει είναι να κλέβει τα μαγαζιά της.

Οι τύποι έκαναν τελικά μεγάλο κακό. Έφτιαξαν ένα πολιτιστικό υποπροϊόν, επέβαλαν κουλτούρα ανοησίας και το κυριότερο διαμόρφωσαν ενημέρωση κατευθυνόμενη προσαρμοσμένη στα συμφέροντα και στα πολιτικά παιγνίδια τους.

Αν δείτε τις συνθέσεις των πολιτικών εκπομπών, αν δείτε την ομάδα των προσώπων που παρελαύνουν από τα πάνελ και τα τηλεπαράθυρα θα αντιληφθείτε το στήσιμο, όπως και την προαγωγή, κοινώς το νταβατζιλίκι υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών.

Ήλθε όμως ο καιρός να πληρωθούν όλα. Η πολιτική και η οικονομική κρίση είναι και κρίση τηλεοπτική, των προσώπων και του μοντέλου που επικράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται πως ήλθε ο καιρός να επιβεβαιωθεί το σύνθημα «Εγχρωμη TV ασπρόμαυρη ζωή» που είναι γραμμένο στους τοίχους των Εξαρχείων.

Τα κανάλια οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις βιώνουν και αυτά τώρα την κρίση, που δεν αναγνώριζαν οι τηλεαστέρες τους, που νόμιζαν ότι είναι προπαγάνδα κομμουνιστών και την απέδιδαν ως ψέμα και ανοησία.

Τώρα η ανοησία είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους, απωθεί και εξοργίζει, και οδηγεί στο έτερο σύνθημα «Κλείστε την TV και βγείτε στη ζωή».

www.insideinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου