Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ-ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Ο άνθρωπος, από τη φύση του, ήταν κλεφτρόνι. Για να κορέσει την πείνα του, έκλεβε την κότα του γείτονά του, άρπαζε τη γίδα του συντοπίτη του και γενικά έκανε δικό του ό,τι δεν του ανήκε. Σιγά, σιγά, ημέρεψε, εξελίχτηκε και έγινε σύγχρονος και μοντέρνος άρπαγας. Εφερε στον κόσμο τον Καπόνε, τον Ντίλιγκερ, τον Κοσκωτά και άλλες πολλές χιλιάδες ανώνυμους λοποδύτες. Σήμερα πιά, βασιλεύουν οι νονοί, οι έμποροι ναρκωτικών, οι ληστές τραπεζών, οι μιζαδόροι δημοσίων έργων και οι λαμβάνοντες από χέρι κάτω από το τραπέζι την τσόντα τους πάσης τάξεως αετονύχιδες για όποια παράνομη εξυπυρέτηση. Εξέλιξη δηλαδή ραγδαία και ιστορική. Πρόοδος από την ανάποδη που θέτει στα σοβαρά πλέον το ερώτημα, Που πάμε άνθρωποι του εικοστού πρώτου αιώνα;



Στο ερώτημα αυτό, φαίνεται πώς αποφάσισε επιτέλους να απαντήσει θετικά η σημερινή Κυβέρνηση με τον καινούριο νόμο του Πόθεν έσχες. Θα ρωτάει δηλαδή και θα ελέγχει κάθε δημόσιο υπάλληλο και φυσικά και τον πολιτικό, που το βρήκε το παραδάκι και έχτισε βίλλα, πήρε αυτοκίνητο πολυτελείας, κότερο και κάνει ζωή μαχαραγιά και σαουδάραβα πρίγκιπα.



Ευχή και πόθος όλων μας είναι να μπούμε κάποτε σε μια σειρά, σε μια τάξη, σε μια λογική που να μην έχει σχέση με τα τετράποδα. Είναι καιρός να μάθουμε να διεκδικούμε ό,τι πραγματικά μας ανήκει, ό,τι είναι δίκαιο, σωστό και αρμόζει σε πολιτισμένους πολίτες. Πρέπει να εκλείψει η νοοτροπία του εξυπνάκια, του ατσίδα, του επιτήδιου, της πονηρής αλεπούς και της δήθεν ανωτερώτητας. Γιατί, έτσι όπως πάμε, αν γίνουμε όλοι μακρυχέριδες, θα πλέξουμε τα δαχτυλά μας σε πλεξίδες και μετά θα είναι αδύνατο να τα ξεμπλέξουμε.



Νόμοι λοιπόν, νόμοι πολλοί, νόμοι που να εφαρμόζονται και όχι να κάνουν μόνο εντύπωση και να κλείνονται στο συρτάρι. Νόμοι που να τσακίζουν κόκαλα, να συνετίζουν, να παραδειγματίζουν, νόμοι που να φτιάχνουν ιδανικά και να ανεβάζουν τον άνθρωπο εκεί που του αρμόζει.
www.palamidis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου