Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Απέκλεισε την επιβολή νέων φόρων ο Γ. Παπακωνσταντίνου "Όχι" σε νέα μέτρα

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν κι άλλο μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ δεν θα υπάρξει και επιβολή νέων φόρων, παρά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ για την οποία η χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του μνημονίου.

"Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και πρόσθεσε ότι "υπάρχει έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών και εξετάζουμε σειρά εξ' αυτών, θα δούμε όμως τι θα γίνει ακριβώς μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα".

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. "Πιστεύουμε είπε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αναμφίβολα όμως η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2011 στο 2,6% από 4% του ΑΕΠ το 2010".

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι "το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο", αναφερόμενος, εκ νέου, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
www.pierikoiantilaloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου