Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Χρονογράφημα: Οι γύροι και ο γύρος…


«Εν πάση περιπτώσει εκλογές ήταν. Πάει και τελείωσαν» σχολίασε η κυρία Πολυτίμη, σύζυγος του θείου Αφεντούλη, μόλις έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Το ζεύγος είχε ψηφίσει λίγες ώρες πριν.

«Εν πάση περιπτώσει;» ρώτησε με νόημα ο θείος που θεώρησε λανθασμένη την εκτίμηση της συζύγου ότι με το κλείσιμο της κάλπης έλαβε τέλος και «ο Καλλικράτης».

Ξαφνικά χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας. Κατά το παρελθόν, ο Αφεντούλης συνήθως «ποιούσε τη νήσσα» καθώς ήταν αφοσιωμένος στις «επιστημονικές αναλύσεις» της τρέχουσας επικαιρότητας. Έκανε ότι δεν ακούει το κουδούνι, αφήνοντας τους επισκέπτες να χτυπούν «στου κουφού την πόρτα», μέχρι να πάρει χαμπάρι η σύζυγος και να ανοίξει. Η Πολυτίμη έλαβε λοιπόν δραστικά μέτρα. Κι όταν λέμε δραστικά, εννοούμε ότι κουβάλησε έναν ανιψιό της και πέρασε νέο κουδούνι που κάνει ένα «Ντίν νταν» ανυπόφορο. Τις προάλλες που ήταν η πόρτα ανοιχτή και ο θείος χτύπησε το κουδούνι κατά λάθος μια γειτόνισσα, που καθάριζε την αυλή της, σταμάτησε και σταυροκοπήθηκε. Νόμισε ότι είχε σημάνει εσπερινός! Αν αντέχει ο Αφεντούλης, ας μην σηκωθεί να ανοίξει, όταν χτυπήσει το κουδούνι. Ας μην σηκωθεί!...

Ο θείος τινάχτηκε «μισό μέτρο» πάνω από την πολυθρόνα, στην οποία καθόταν το βράδυ των εκλογών για να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, από τηλεοράσεως, μόλις άκουσε το «Ντιν νταν». «Για ποιον χτυπά η κουδούνα; (!)» ρώτησε τη σύζυγο που απάντησε, από την κουζίνα: «Για σένα!».
Κάποιες γαργαλιστικές μυρωδιές που οσμίστηκε ο Αφεντούλης στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, τον οδήγησαν στην «αληθή υπόθεση» ότι κάτι καλό ετοίμαζε η θεία, ένεκα η περίσταση, βραδιά εκλογικού απολογισμού γαρ, κι ας λέμε κάποιοι από εμάς ότι η πολιτική έχασε το ενδιαφέρον, και πήγε να ανοίξει.

«Ποιος είναι;» ρώτησε ο θείος. Βλέπετε βραδιάζει νωρίς και η πρόνοια διατηρεί τα κεφάλια των ηλικιωμένων στους ώμους τους.

«Ο Καλλικράτης. Έφερα και λίγο γύρο για απασχόληση όσο θα ακούμε τα αποτελέσματα» απάντησε ο επισκέπτης.

«Δεν πρόκανες να βγεις απ’ την κάλπη κι ήρθες να μας δεις!» χαριτολόγησε η θεία.

«Κυρία Πολυτίμη δεν αφήνετε κατά μέρος τους εξυπνακισμούς να φέρετε μια πιατέλα. Πάμε για τρίτο γύρο!» είπε ο Αφεντούλης, θέλοντας να περιποιηθεί τα μεζεδάκια που έφερε ο επισκέπτης.

«Δεν ανοίγετε την πόρτα. Ξεροστάλιασα να περιμένω!» διαμαρτυρήθηκε ο Καλικράτης.

«Τι κάνεις τόση ώρα Χριστιανέ μου; Θέλεις να πάρει την κάλπη, ο Καλλικράτης, συγνώμη τον γύρο ήθελα να πω, και να φύγει;» φώναξε η θεία και ο σύζυγος άνοιξε την πόρτα.

Οι άντρες έλαβαν θέσεις μπροστά στην τηλεόραση. Η θεία έφερε μια πιατέλα για τον γύρο, καλωσόρισε τον γείτονα Καλλικράτη και συνέχισε με τα δικά της καλούδια. Ο Αφεντούλης άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί, από αυτά που έχει φυλαγμένα για εθνικές και οικογενειακές επετείους, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών και το φαγοπότι άρχισε μόλις προσήλθε η οικοδέσποινα.

«Γνήσιο απόσταγμα σταφυλής» είπε ο θείος, «Με τη νίκη» ευχήθηκε ο γείτονας, «Ρέγουλα» συνέστησε η Πολυτίμη καθώς τσούγκριζαν τα ποτήρια.

Η ροή των αποτελεσμάτων άρχισε, η ροή του οίνου έβαινε καλώς και ξαφνικά ο Καλλικράτης απαίτησε σιωπή, φωνάζοντας: «Σούου…τ!».

«Το γυρίσατε στο ποδόσφαιρο;» απόρησε η θεία που είχε πεταχτεί μέχρι την κουζίνα για να φέρει συμπληρώματα. Τι να κάνει η γυναίκα; Όλα μπορεί να τα κόψει  κανείς στον σύζυγο. Το τσιγάρο, ο αντικαπνιστικός νόμος, το ποτό, η άνοδος των φόρων, τα πόδια, καμιά ίωση που και που, «τα φτερά» η ύφεση και η απουσία ελπίδας προσώρας. Την όρεξη όμως δεν μπορεί να την κόψει κανείς. Ορεξάτος ήταν και ο Καλλικράτης που είχε έναν επί πλέον λόγο για να έχει κέφι. Μπορούσε να γιορτάζει την ονομαστική του γιορτή κάθε 7 και 14 Νοεμβρίου, κατά πως πρότεινε ο θείος, λόγω των εκλογικών γύρων και να κερνάει κανένα γύρο.

Η Πολυτίμη έκοβε γύρες για να περιποιηθεί και με το «Σουτ!» του Καλλικράτη έσπευσε στην τηλεόραση. Ο εκφωνητής μετέδιδε τα αποτελέσματα της περιοχής τους. Στο 10% των εκλογικών τμημάτων ήταν πρώτος ο συνδυασμός «Αναγέννηση» του κυρίου Παπατάδε και δεύτερη η «Νέα Δημιουργία» του κυρίου Παπαδείνα. Στο 30% είχε περάσει μπροστά ο Παπαδείνας. Στο 40% ξαναπήρε κεφάλι ο Παπατάδες και ο θείος έβαλε στα ποτήρια το σώσμα του μπουκαλιού με το κρασί, αφήνοντας «ντορό» για τον συνδυασμό που είχε «σταυρώσει». Η Πολυτίμη έφερε ψητά μηλαράκια με μπόλικη κανέλα – Με τον Παπατάδε και η θεία; - και ο Καλλικράτης σκέφτηκε: «Όλοι με τον Παπατάδε είμαστε» και ύψωσε το ποτήρι, υπέρ της αυτοδιοίκησης, καθότι το όνομά του υποδείκνυε ουδετερότητα.

Στο 50% των εκλογικών τμημάτων έκανε μπραφ ο Παπαδείνας και πέρασε μπροστά. Έκτοτε δεν μπόρεσε να «αναγεννηθεί» ο Παπατάδε και η «Νέα Δημιουργία» πήγαινε μπροστά μέχρι που, λίγο πριν το τελικό αποτέλεσμα, ο θείος αποκοιμήθηκε στην πολυθρόνα. Ο Καλλικράτης καληνύχτισε, η θεία τον ξεπροβόδισε και ο κύριος Παπαδείνας εξελέγη.

Όταν η Πολυτίμη ξύπνησε τον θείο για να πάει στο κρεβάτι και του είπε τα καθέκαστα εκείνος σχολίασε: «Τι Παπατάδε, τι Παπαδείνας. Αν δεν γίνει από αύριο Παπατρέχας, κλάψε «τον Καλλικράτη» και ξέχνα τον γύρο του Καλλικράτη».

Η θεία συμφώνησε λέγοντας: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» και ξεκίνησε νέο γύρο διαδρομών για να συμμαζέψει. Μάλιστα!
www.olympio-bima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου