Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υιοθέτησε και εφάρμοσε με επιτυχία τις αρχές της διαφάνειας και της οικονομίας σε όλες της λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης, βάσει των πολιτικών της Κυβέρνησης για το Δημόσιο Τομέα.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και του περιορισμού της σπατάλης και των εξόδων, για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η Διεύθυνση Διοίκησης προέβη σε δραστικές ενέργειες για την περικοπή δημοσίων δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, «στόχος μας, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, ήταν και παραμένει να συμβάλουμε με τον ορθότερο τρόπο στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και να βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος.

Παράλληλα, αρχή μας είναι να γίνονται οι απαιτούμενες δαπάνες, με ορθολογικό τρόπο, ώστε αφενός να κάνουμε οικονομία, αφετέρου να μη χαμηλώσει η ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αρχή μας είναι η διαφανής διαχείριση των πόρων, με σεβασμό απέναντι στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και στον φορολογούμενο πολίτη. Αρχή της διοίκησης μας είναι να δημοσιοποιούμε όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια και παροχή υλικών και υπηρεσιών.

Έτσι, όλοι οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν το τρέχον έτος αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι από κάθε πολίτη, που εκτός από την πληροφόρησή του μπορεί και να ελέγχει τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Οι ελαστικές δαπάνες έχουν περικοπεί δραστικά, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης των ανελαστικών δαπανών».

Η σύγκριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού του 2009 με το 2010 καταδεικνύει την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών περιορισμού της σπατάλης. Οι λειτουργικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά μεγάλο ποσοστό χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κατ' αποκοπή χορηγήματος για καθαριότητα των κτιρίων, που μειώθηκε κατά 37%. Επίσης, οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 18% και η δαπάνη συντήρησης αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 33%.

«Τα αποτελέσματα από την αξιοποίηση και την οικονομία, από τη συνετή διαχείριση και του τελευταίου ευρώ, για την οικονομική ελάφρυνση του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη είναι εμφανή.

Η επίτευξη του περιορισμού των δαπανών απολογιστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους αποτελεί απόδειξη ότι μπορεί να γίνει οικονομία στο δημόσιο τομέα, χωρίς απώλειες στο επίπεδο της ποιότητας εξυπηρέτησης του πολίτη», επισήμανε η κ. Λιονή.

www.pierikoiantilaloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου