Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

"Τελευταία κατοικία" στη... Σελήνη!

Τη δημιουργία υπηρεσίας για όσους θα ήθελαν να έχουν στη Σελήνη την "τελευταία κατοικία" τους ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει αμερικανική επιχείρηση, η οποία ειδικεύεται στις "διαστημικές κηδείες". Συγκεκριμένα, η Celestis Inc. δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Odyssey Moon Limited και την Astrobotic Technology Inc. για την αποστολή ανθρωπίνων λειψάνων στη Σελήνη με πτήσεις ιδιωτικών διαστημικών πυραύλων, προσθέτοντας ότι οι αποστολές αυτές στο φεγγάρι θα είναι "μια ειδική τιμή προσιτή σε όλους όσους μοιράζονται το όνειρο να διευρύνουν την εμβέλεια της ανθρωπότητας μέχρι τ’ αστέρια". Ωστόσο, η αποστολή ενός και μοναδικού γραμμαρίου στάχτης στο φεγγάρι θα κοστίζει σχεδόν 10.000 δολάρια...
Βραβείο 30 εκατ. δολαρίων!

Πριν από δέκα χρόνια, η Celestis είχε δώσει στη NASA μία διαστημική κάψουλα που περιείχε τα λείψανα του αμερικανού αστρογεωλόγου Γιουτζίν Σουμέικερ, του πρώτου ανθρώπου οι στάχτες του οποίου εναποτέθηκαν στη Σελήνη.

Η επιχείρηση, με πολλούς ανταγωνιστές στην αγορά αυτή, έστειλε ήδη στάχτες σε τροχιά γύρω από τη Γη στη διάρκεια έξι διαστημικών "κηδευτικών" πτήσεων.

Ανάμεσα στις δημοσιότητες που απέκτησαν δικαίωμα σε αυτές τις ιδιαίτερες διαστημικές κηδείες ήταν ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς "Σταρ Τρεκ" Τζιν Ρόντενμπερι, ο ηθοποιός της ίδιας σειράς Τζέιμς Ντούαν ("Σκότι"), ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Πλούτονα Κλάιντ Τόμπαγκ και ο αστροναύτης Γκόρντον Κούπερ.

Η επόμενη αποστολή που διοργανώνει η Celestis για την αποστολή στάχτης σε τροχιά γύρω από τη Γη προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο του 2008.

Η Odyssey Moon Limited και η Astrobotic Technology Inc. περιλαμβάνονται στις 10 επιχειρήσεις που συναγωνίζονται για το βραβείο των 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο προσφέρει η Google το Σεπτέμβριο σε όποιον θα καταφέρει πρώτος να στείλει στη Σελήνη μία αυτόματη συσκευή που θα μπορεί να μετακινείται τουλάχιστον 500 μέτρα και να στέλνει στη Γη βίντεο υψηλής ανάλυσης και δεδομένων. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ίδρυμα X Prize.

 πηγή:www.blackhumor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου