Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία του Γιάννη Αμοιρίδη επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων

Μεγάλη πρόκληση για την προσέλκυση και τη διευκόλυνση σημαντικών επενδύσεων από το εξωτερικό χαρακτήρισε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Επικρατείας για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, το γνωστό “fast track”.
Ο κ. Αμοιρίδης, τόνισε στην ομιλία του, ότι πρόκειται για ένα στοίχημα που έχει βάλει η Κυβέρνηση, απέναντι σε ένα βαθύ, βραδυκίνητο και αδιαφανές κράτος. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, αν αγνοούνται οι εργαζόμενοι, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάρρευση του Ντουμπάι, όπου τα ημερομίσθια ήταν πολύ χαμηλά. «Δεν έφταιγε το μισθολογικό κόστος, αλλά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ένας γίγαντας στηριζόμενος σε γυάλινα πόδια», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι για να πετύχουν και να αποδώσουν οι επενδύσεις απαιτείται και η συναίνεση των εργαζομένων.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αμοιρίδης, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων που μπορεί να «υπονομεύσουν» την επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, ανέφερε την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και το χρόνο που λογικά θα απαιτηθεί μέχρι οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι να αποκτήσουν υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στην αδειοδότηση μικρών ή μεγάλων επενδύσεων. «Μόνο ο κεντρικός δήμος μπορεί να βγάλει πολεοδομική άδεια από την 1η Γενάρη. Οι υπόλοιποι για να εκδώσουν μια άδεια θα περιμένουν να κάνουν πολεοδομία, να μεταταχθεί το προσωπικό και να μεταφερθεί το αρχείο από τη νομαρχία στο νέο πολεοδομικό γραφείο. Πότε θα γίνουν αυτά;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής Πιερίας, εκφράζοντας την αγωνία του.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης, τάχθηκε υπέρ των μεγάλων ξένων επενδύσεων, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησής τους, σημειώνοντας πάντως ότι μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο θα πρέπει να στηριχθεί και η προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν, «γιατί αυτοί δίνουν την ψυχή τους, είναι στον τόπος τους, ζουν εδώ με τις οικογένειές τους και θα παλέψουν μέχρι τελευταίας ρανίδος να επιβιώσουν και να προκόψουν, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα»
Ο βουλευτής Πιερίας ύστερα από ερώτηση που απεύθυνε στον υπουργό, για το εάν ο συγκεκριμένος νόμος θα περιλαμβάνει και τις μεγάλες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, έλαβε καταφατική απάντηση, τονίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Πιερία, μιας και η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται στο νομό είναι από την ΠΑΘΕ. Με το νέο νόμο θα επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις απαλλοτρίωσης και κτηματολογίου, ώστε και τα έργα να προχωρήσουν σύντομα, αλλά και οι πολίτες να λάβουν γρηγορότερα τα χρήματα που τους οφείλονται.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την άποψη ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται εφόσον είναι ικανές να δημιουργήσουν έναν κύκλο επιπλέον επενδύσεων μικρότερων ή πολύ μικρών, γύρω από αυτές. «Αν μπορούμε όλες αυτές οι επενδύσεις να είναι ‘κυματοειδείς’, δηλαδή να δημιουργούν προϋποθέσεις άλλων μικρότερων επενδύσεων πάνω στις οποίες μπορούν να κινηθούν και οι Έλληνες επιχειρηματίες, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, θα έχουμε πετύχει το ιδανικό», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου