Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σοκ για την οικονομία - Στο 145% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2010!

Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το δεύτερο σοκ για το πολιτικό σύστημα μετά αυτό της αποχής στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν μπαίνουμε στην εποχή των μεγάλων σοκ. Το πρώτο για το πολιτικό σύστημα θα ήλθε από το μέγεθος της αποχής στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και επιβεβαίωσε την κυριαρχούσα αμφισβήτηση του εκλογικού σώματος απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Το δεύτερο θα αφορά συνολικά τη χώρα και θα προκύψει με την ανακοίνωση της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, που θα επηρεάσει τόσο το ύψος των ελλειμμάτων, αλλά κυρίως το ύψος του δημοσίου χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες μοναδες του ΑΕΠ και θα εκτιναχθεί για το 2010 στο 145% του ΑΕΠ. Πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της τριετίας του μνημονίου θα υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ και πιθανώς να προσεγγίζει το 160% του ΑΕΠ.
Από μόνο του λοιπόν το χρέος σε αυτά τα επίπεδα συνιστά λόγο χρεοκοπίας. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως κσι όσοι κινούν χρήματα παγκοσμίως είναι ενήμεροι για τα αποτελέσματα της αναθεώρησης,γνωρίζουν εκ των προτέρων τα μεγέθη και κατ' ορισμένους έχουν προεξοφλήσει την αντιδρασή τους.
Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση, ο τρόπος που θα γίνει από την ευρωστατιστική υπηρεσία έχει εξαιρετική σημασία, μπορεί να μεταφέρει ξανά από το εξωτερικό πολλαπλά κύματα αμφισβήτησης κατά της Ελλάδας και να προσφερει ευκαιρία στον Ρουμπινί και στους ανά τον κόσμο κερδοσκόπους να επιμείνουν με ένταση στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας.
Αλλωστε υπάρχουν πολλοί καλοθελητές στο εσωτερικό της χώρας. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν άλλωστε ότι τηλεαστέρας του Φαλήρου και του προχείρου ,δήθεν ειδικευμένος σε θέματα τραπεζικής, μετέδιδε ότι η χώρα πτωχεύει σε δεκαπέντε μέρες, σπέρνοντας ξανά σε όλη τη χώρα ακατάσχετη ανόητη φημολογία και σπερμολογία, που δεν έχει καμία βάση και σχέση με την παραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση της εκτίναξης του χρέους στο 145% του ΑΕΠ θα προκαλέσει, όπως προαναφέραμε, σοκ και θα επιτρέψει πιθανώς στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης να επιχειρήσουν μια νέα εκστρατεία κατά της χώρας.
Και επιπλέον θα διαμορφώσει νέα βάση για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με την τρόικα. Ο Πωλ Τόμσεν, Μποπ Τραπ και ο Σερβάς Ντερούζ θα αποκτήσουν ένα ακόμη επιχείρημα στην διεκδίκησή τους για νέα μέτρα το 2011.
Το οποίο θα στηρίζεται ακριβώς στη δυναμική ανύψωσης του χρέους. Θα επιμένουν ότι για να γίνει διαχειρίσιμο ξανά το χρέος και να μπορέσει η Ελλάδα να βγεί μετά το 2013, με τη λήξη δηλαδή του πακέτου βοήθειας των 110 δισ. ευρώ ξανά στις αγορές, θα πρέπει να έχει διαμορφώσει την πεποίθηση ότι ελέγχει τα δημόσια οικονομικά και καταφέρνει να δημιουργήσει τάση μείωσης του δημοσίου χρέους.
Η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τώρα πιά ότι με τις επιλογές και τις αποφάσεις της το δημοσιονομικό πρόβλημα τίθεται υπό έλεγχο μακροπρόθεσμα.
Υπό αυτή την έννοια η Δευτέρα είναι κρίσιμη και καθοριστική μέρα για τη συνέχεια.
www.insideinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου