Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΝΤΑ


Ο Θανάσης Μπίντας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1948.
Είναι παντρεμένος, σύζυγος της Αρχιτέκτονος Παρασκευής Φαργκάνη και πατέρας μίας κόρης, της Κατερίνας Μπίντα-Φαργκάνη, φοιτήτριας αρχιτεκτονικής.

Σπουδές
Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο (Λύκειο) Κατερίνης. Έλαβε υποτροφία στο Κολέγιο PITMAN του Λονδίνου όπου πήρε το πτυχίο ADVANCED για την Αγγλική γλώσσα. Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης, Τμ. Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών
Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών φοίτησε στην τριετή Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο Τμήμα Σερβικής Γλώσσας. Αποφοίτησε με άριστα. Υπήρξε υπότροφος της Σχολής και συνέχισε με Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στο Βελιγράδι
Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γράφτηκε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, το οποίο παρακολούθησε για δύο χρόνια
Γράφτηκε στο μεταπτυχιακό τμήμα Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νις της Γιουγκοσλαβίας από όπου αποφοίτησε με άριστα
Εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή και ανακηρύχθηκε «ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
Ομιλεί και γράφει άριστα την Αγγλική, πολύ καλά τη Σερβική και καλά τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα.

Σταδιοδρομία
Διορίστηκε και εργάστηκε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχε και σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μετά από ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, διοργάνωσε σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό για ομογενείς σπουδαστές. Επίσης, συνετέλεσε στην αδελφοποίηση ελληνικών σχολείων με σχολεία της αλλοδαπής.
Από τη θέση του Διευθυντή ΝΕΛΕ Πιερίας, ο Θανάσης Μπίντας ίδρυσε το «Ανοιχτό Πιερικό Πανεπιστήμιο» ενώ είναι και μέλος της Εταιρίας Πιερικών Μελετών. Διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Οι Λαζαίοι και η εποχή τους» το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, είναι εταίρος της Πατριαρχικής Ακαδημίας Πατερικών Μελετών, διορισμένος με πιτάκιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Ακαδημαϊκά
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε Ελλάδα, Η.Π.Α. και Καναδά και συμμετείχε σε έρευνα για τον Ελληνισμό στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας μαζί με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αθαν. Αγγελόπουλο. Χρηματοδότησε και συνέβαλε στην ίδρυση της έδρας «Ελληνικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Νις της Σερβίας, όπου και ορίστηκε καθηγητής το 1997 και διδάσκει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, συνεργάζεται και με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Κοινωνικά και πολιτιστικά
Είναι μέλος του Κέντρου Απόδημων Πιεριέων και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες διαλέξεις σε Η.Π.Α. και Καναδά για την ελληνική Ιστορία και Αρχαιολογία.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κασσάνδρας για μία τριετία και συμμετείχε στα πολιτιστικά δρώμενα και της συμπρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας το θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ της UNESCO και διατελώντας μέλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για 3 χρόνια.
Βραβεύτηκε από την Ένωση Κουλτούρας του Νις της Σερβίας για τη συμβολή του στη συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας. Υπήρξε βασικός συντελεστής του Πιερικού Θεάτρου και εκλεγμένος πρόεδρος για 2 χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Επίσης, Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Θάλασσας επί τριετία. Εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Ολύμπου και έχει δημοσιεύσει πλήθος κριτικών σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Συγγραφικά
Ο Θανάσης Μπίντας έχει παράγει πλούσιο συγγραφικό έργο με πάνω από 16 τίτλους σε θεατρικά και πανεπιστημιακά συγγράμματα, ενώ μεταφράσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραστάσεις στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο θέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου